012

Po

44° 62''

21° 18''

Grad čiji se nastanak vezuje za Zmaja Ognjenog Vuka – Vuka Brankovića – je izgrađen na nekadašnjem carskom drumu iz rimskog i srednjevekovnog perioda koji je povezivao sever i jug Balkanskog poluostrva. Okružen je rekama Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom. Danas Požarevac povezuje delove Srbije autoputem Beograd – Niš i prugom Beograd – Bor – Zaječar. U njegovoj blizini se nalazi Viminacijum, rimski vojni logor i grad nastao u I veku, nekadašnji glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Pošto Požarevac leži na prostoru koji skoro dva milenijuma spaja različite delove Evrope, odlično je mesto da se u njemu na zanimljiv način posvetimo migracijama i putevima.

Požarevljani i njihove komšije iz okolnih opština će 30. septembra moći da se odlično provedu u druženju sa biljnim fiziolozima, lingvistima, arheolozima, neurobiolozima, biohemičarima i saznaju više o migracijama. Kao dopunu migracijama, imaćemo četiri ćoška – Evo, Lokal, Viki i Evro. U okviru Lokalnog ćošeta, posetioci će se družiti sa profesorima i učenicima Požarevačke gimnazije.   Takođe će posetioci imati priliku da se kroz, zabavu i igranje, nadmeću sa ekipom naučnika.

Mladi koji žele da se oprobaju u ulozi naučnika, koji imaju ideju, plan i želju da uđu u pravu laboratoriju, će moći da osmisle i pošalju svoj projekat. Najzanimljiviji projekti će tokom sledeće godine biti realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica uz stručno vođstvo naših iskusnih mentora.

Dođite da zajedno istražimo, prikažemo i znanje potražimo!

Кнеза Лазара, Požarevac, Serbia

GALERIJE

Podrška

Evropska komisija

Marija Sklodovska-Kiri akcija

HORIZONT 2020

Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu

CPN

ZZSKK

Vikimedija Srbije

Požarevačka gimnazija

Turistička organizacija Grada Požarevca

Istraživačka stanica Petnica

Kancelarija za mlade opštine Inđija

MTV

Teen portal

Magazin

Web portal

Magazin

Mondo

Naxi radio

Magazin

Telegraf

Radio Novosti

Nedeljnik

Info media group

Alma quattro

Kurir

Popular science

Fast Food Everest Požarevac

Grad caffe

Cvetić caffe