Grupa za održivo upravljanje otpadnim vodama

Institucija: Katedra za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet Departman za hemiju biohemiju i zaštitu životne sredine
Vrsta programa: HOT istraživačka grupa


Prosečni Evropljanin produkuje oko 100 litara otpadne vode dnevno. Malo ko od nas razmišlja šta sve završi u našim odvodima iz domaćinstava ili koliko otpadne vode nastane pri stvaranju proizvoda koji konzumiramo.
Štetne materije mogu završiti u životnoj sredini ukoliko se otpadne vode ne tretiraju i ukoliko se njima ne upravlja na odgovarajući način.
Ova istraživačka grupa se bavi ispitivanjem novih “zelenih” metoda i materijala za uklanjanje zagađujućih materija iz tokova otpadnih voda.
Primenjeni materijali obuhvataju nanomaterijale, gline, otpadne biljne materijale, pojedine vrste industrijskog čvrstog otpada koji može biti iskorišćen u ovu svrhu.
Svim materijalima i metodama je zajedničko da su efikasne, jednostavne i pre svega bezbedne po životnu sredinu koja pripada svima nama i koju moramo sačuvati.
Jer očuvanje planete Zemlje, koja nam je svima dom, je goruća tema.

Ovu istraživačku grupu  čine šef grupe dr Milena Bečelić-Tomin, vanredni profesor, dr Đurđa Kerkez, docent, dr Dragana Tomašević Pilipović, docent, dr Anita Leovac Maćerak, asistent i msr Aleksandra Kulić, student doktorskih studija.