Istraživačka grupa za oscilacije

Institucija: CEVAS, FTN, UNS + Poljoprivredni fakultet, UNS
Vrsta programa: HOT istraživačka grupa


Da li je Majka priroda najbolji strukturalni inženjer? Brojni primeri adaptivnih, samoodrživih i regenerativnih prirodnih materijala, struktura i organizama koje je evolucija i prirodna selekcija obogatila impresivnim osobinama i ponašanjem, ukazuju da je odgovor na ovo pitanje potvrdan. Prepoznao ga je još Leonardo da Vinči, praveći skice za leteću mašinu. Današnja nauka je kopiranje principa iz prirodnih sistema za kreiranje fizičkih modela, inovativnih inženjerstvih struktura i poboljšanje tehnološkog dizajna, formulisala kao Biomimetičko inženjerstvo.
U fokusu naših biomimetičkih istraživanja su grane drveća – vitke strukture koje relativno dobro odolevaju različitim, ponavljajućim, često čak veoma intenzivnim spoljašnjim dejstvima (struje vetrova, kiše, pa čak i zemljotres). S druge strane, vitke structure koje je napravio čovek, kao što su stubovi, tornjevi ili antene nisu toliko robusni, a pred njih se postavljaju sve viši zahtevi izdržljivosti. Možemo li osobine i ponašanje grana drveća iskoristiti za dizajn bio-inspirisanih struktura koje će biti robusne i dobro podnositi različite vrste opterećenja? Osim toga, činjenica da grane dobro prigušuju vibracije, nameće i pitanje mogućnosti kopiranja tog principa za modeliranje univerzalnih vibro-izolatora, jer je zaštita čovečanstva od štetnih vibracija izazvanih vetrovima i zemljotresima jedan od još uvek nerešenih inženjerskih problema. Pokazaćemo vam šta smo mi - inženjeri i istraživači, naučili od drveća, snimajući i analizirajući ponašanje grana i stabala, kako smo ih modelirali u mehaničkom i matematičkom smislu, a kako simulirali.

Istraživačku grupu za oscilacije čine prof. dr Ivana Kovačić (vođa grupe); prof. dr Dragi Radomirović; dr Miodrag Zuković, vanredni profesor; student Dušan Arsić.