Putevi pirinča – upoznaj moćno zrno


Vrsta programa: Migracije
Vreme odžavanja: 29.09.2017. 17:00h - Niška tvrđava


Kao jedna od osnovnih životnih namirnica, pirinač je tokom vekova nahranio mnogo više ljudi nego ijedna druga namirnica poznata čoveku!
Osim belog pirinča koji je kod nas najzastupljeniji, postoji i crveni, braon i crni pirinač. Crni pirinač zovu i zabranjenim pirinčem ali to ne bi trebalo da vas spreči da ga jedete. Ovaj pirinač ima istoriju koja seže do drevne Kine, gde su samo kineski carevi i članovi carske porodice imali pravo da ga jedu, pošto je bio redak, ukusan i hranljiv. Tako je postao „zabranjen“ za široke narodne mase.
Pirinač se smatra najuravnoteženijom namirnicom jer ima najpovoljniji odnos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala i biljnih vlakana.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama (raž i ječam) čije ime potiče od latinske reči gluten što znači lepak. Pirinač ne sadrži gluten, zbog čega je posebno značajan u ishrani osoba koje boluju od celijaklije (glutenska intolerancija). Iako je kukuruz najrasprostranjenija žitarica širom sveta, ona se najčešće koristi u ishrani životinja. Nasuprot tome, pirinač je skoro u potpunosti namenjen ishrani čoveka. On se uzgaja na svim naseljenim kontinetima! Preko 90% proizvodnje pirinča, nalazi se u Aziji, gde postoji preko 200 miliona farmi pirinča manjih od 1 hektara.

Učesnici

Aleksandra Petrović
Maja Đorđević