OBEĆALA SI DA ĆEŠ BITI VEČNA – pesnička i ljudska misija Desanke Maksimović

Univeriztetska biblioteka "Nikola Tesla", Kej Mike Paligorića 2a
Vreme odžavanja: - 17-22h
Mesto održavanja: Niš


U Noći Istraživača 2018. godine, a povodom jubileja 120 godina od rođenja i 25 godina od smrti velike pesnikinje, uzorne učiteljice, plemenite i ponosne Desanke Maksimović, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“, Niš u saradnji sa Zadužbinom Desanke Maksimović iz Beograda predstaviće se izložbom koja nosi naziv: – OBEĆALA SI DA ĆEŠ BITI VEČNA – pesnička i ljudska misija Desanke Maksimović.
Ideja najavljene izložbe je da, u godini jubileja, sve posetioce Noći Istraživača, podsetimo na život i delo naše istaknute književnice, da predstavljanjem izabranih originalnih dokumenata, fotografija, pisama, knjiga, sačuvanih rukopisa pesama, zvučnih i video zapisa, kombinujući tradicionalne medije i digitalne tehnologije, približimo detalje iz bogate zaostavštine Desanke Maksimović. Kao najvažnije, da spomenemo uzvišene poruke i osećanja koje je pesnikinja prenosila mlađim naraštajima i da istaknemo neprolazne vrednosti i ideje humanizma, dobrote, praštanja, ljubavi prema prirodi i životinjama, zavičaju, umetnosti i svemu što život čini lepšim, vedrijim i smislenijim; da govorimo o proleću i mladosti, o detinjstvu, bajkama i junaštvu, dostojanstvu i čovekoljublju...
U svečanoj sali i prostoru na drugom spratu zgrade Univerzitetske biblioteke mladi istraživači moći će da posete centralnu izložbu dokumenata (fotografija, pisama, rukopisa) u originalu i u digitalnoj formi iz bogate zbirke Zadužbine Desanke Maksimović i pogledaju, za tu priliku, pripremljene video materijale.
U velikoj čitaonoci biblioteke na prvom spratu biće predstavljena izložba knjiga autorke i prevodioca Desanke Maksimović, književnih kritika i publikacija o Desanki Maksimović, kao deo fonda Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u Nišu. Zahvaljujući druženju sa bibliotekarima, svi posetioci će moći da saznaju više o knjigama, o bibliotekama i o načinu pretraživanja bibliotečkih fondova i fondova drugih kulturnih i naučnih ustanova u Srbiji u potrazi za informacijama i literaturom o životu i radu Desanke Maksimović ali i o dugim autorima i temama koje čine deo bogatog kulturnog naseleđa naše zemlje.

Učesnici

Vladimir Mirković
Snežana Bojović
Marijana Stojanović
Danijela Arsenijević
Ivana Ćirić