ISTINE I ZABLUDE O KORIŠĆENJU ŽIVOTINJSKIH VRSTA U ALTERNATIVNOJ MEDICINI

Oficirski Dom
Vreme odžavanja: - 17.00-22.00
Mesto održavanja: Oficirski Dom


Da li ste znali da se pored biljaka i gljiva i mnoge životinje, tačnije pojedini delovi tela životinja, kao i njiihove izlučevine mogu koristiti u medicini za lečenje različitih vrsta bolesti, kao i u kozmetičkoj industriji. Jedan od najpoznatijih primera jeste upotreba pijavica za lečenje mnogobrojnih bolesti ljudi (problemi vezani za cirkulaciju, visok pritisak, migrena,...), tzv. hirudoterapija. Češće se koriste različiti delovi tela: kosti, zubi, rogovi, ljušture školjki, izlučevine, masno tkivo, itd. i pripremaju u različitim oblicima (prah, sirupi, liniment,...). Takođe, i otrov nekih vrsta pčela, zmija, paukova i škorpija se može koristiti kao lek. Puževa sluz se koristi za pravljenje krema za negu lica.

Medjutim, postoje i mnoge zablude ustaljene u svetu i kod nas o nekim životinjskim vrstama koje se koriste u medicinske svrhe. Tako su se nosorozi godinama lovili da bi se od njihovih rogova pravio prah za lečenje groznice, reume, itd.

Posetioci će imati priliku da se detaljnije informišu i upoznaju sa pojedinim životinjskim vrstama koje se koriste u medicinske i druge svrhe, kao što su pijavice, škorpije, potom ljušturice pojedinih školjki (Conus),...

AUTORI: dr Marijana Ilić Milošević, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za biologiju

Učesnici

Marijana Ilić Milošević