STENE, SVEDOCI PROŠLOSTI I VESNICI BUDUĆNOSTI

Oficirski Dom
Vreme odžavanja: - 17.00-22.00
Mesto održavanja: Oficirski Dom


U drevnim stenama zarobljena je prošlost naše predivne planete. U njima se ogledaju burne tektonske promene, smena kopna i mora, nastanak života na Zemlji, mirni periodi njegovog razvoja, ali i velike katastrofe i masovna izumiranja. Gledajući u prošlost donekle možemo predvideti i budućnost koja čeka našu planetu, ali i nas, njene male stanare.

Kruženje vode u prirodi je hidrološki ciklus. Voda koja isparava sa velikih vodenih površina, zemlje i biljaka odlazi u atmosferu gde obrazuje oblake. Oblaci zatim vraćaju vodu na zemlju u vidu kiše, snega ili grada. Ona prodire i u zemlju ispunjavajući šupljine u Zemljinoj kori, gde se zadržava formirajući podzemne vode. Tako voda neprestano kruži krećući se sa Zemlje u atmosferu i natrag.

Postavka ima za cilj da objasni kako se odvija ciklus kruženja vode u prirodi. Posetioci će biti u mogućnosti da učestvuju u izradi šeme hidrološkog ciklusa i tako kroz igru shvate ovaj prirodni proces.

AUTORI: dr Ninoslav Golubović, dr Aleksandar Radivojević, dr Mrđan Đokić, dr Nataša Martić  Bursać, dr Ljliljana Stričević, dr Marija Bratić, dr Jelena Živković, Milena Gocić, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za geografiju

Učesnici

Jelena Živković
Milena Gocić
Ninoslav Golubović
Nataša Martić Bursać
Mrđan Đokić
Marija Bratić
Ljiljana Stričević
Aleksandar Radivojević