Marjana Brkic

Marjana Brkić

Radi kao istraživač saradnik, kako na Odeljenju za Neurobiologiju, Instituta za Biološka istraživanja u Beogradu, tako i na Flamanskom Institutu za Biotehnologiju u Gentu, Belgija.

Molekularnu biologiju upisala i završila zbog pitanja kako se molekuli pretvaraju u misli, tj. kako fizičko prelazi u psihičko u mozgu. Nakon završenog mastera, upisala je još jedan master, na FON-u iz mendžmenta, jer smatra da u današnjem svetu baziranom na projektima, znanja iz oblasti menadžmenta su neophodna.

Danas se bavi neuronaukama. Konkretnije ispituje uzroke nastanka Alchajmerove bolesti na mišijem  modelu, i pokušava da popravi njihovo pamćenje korišćenjem Omega-3 suplemenata u ishrani.  U budućnosti volela bi da ispituje biološke osnove pamćenja kod ljudi.

U svoje slobodno vreme se bavi ronjenjem i jogom, koji su izvrstan alat za borbu protiv stresa koji donosi moderan život u gradu. Pokušava da nadje načine da obidje što više različitih kultura, i zabeleži sve to svojim  fotoaparatom. Nekada zajedno sa svojim partnerom čak od toga napravi i film.

Bila je i suosnivač nevladine organizacije „Ekocentrik“ koja se bavila promocijom reciklaže kroz dogadjaj Reciklašar- Vašar reciklaže, koji je predstavljao prodajnu izložbu umetnina napravljenih od reciklažnih materijala.