20 Sep 2018

NOĆ ISTRAŽIVAČA - Kombank dvorana

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo zajedno sa Fakultetom za fizičku hemiju Vas pozivaju na promotivni vikend 22. i 23. septembra 2018. godine u Kombank dvorani gde se organizuje nekoliko zanimljivih radionica namenjenim svim uzrastima a koje će najaviti događaj Noć istraživača zakazan za 28. i 29. septembar.

Program:

Subota 22. septembar od 18-20h


Radionica "Napravi svog ljigavca"


Plastika je svuda oko nas! Ima je u najrazličitijim oblicima i koristi se za mnoge stvari…ali probajte da je napravite sami! Lepak je smeša vode i polimera, a mi ćemo vam pokazati kako se od tečnog lepka pravi čvrsta trodimenzionalna mreža, takozvani ljigavac! Može da zadrži oblik kratko vreme, a ako se naglo istegne, veze između molekula se raskidaju i on se raspada na delove. Videćete kako se ljigavac jednostavno pravi, objasnićemo vam da je sasvim bezbedan, obojicete ga u vasu omiljenu boju i poneti sa sobom!

Nedelja 23. septembar od 12-14h


Radionica "Kloniranje za početnike"


Kada se pomene kloniranje većina ljudi pomisli na nešto komplikovano i opasno, a za naučnike kloniranje je nešto jednostavno, praktično i vrlo korisno. "Kloniranje za početnike" će vas upoznati sa nekim osnovnim tehnikama koje se koriste u molekularnoj biologiji i genetičkom inženjerstvu u laboratorijama širom sveta da bi se proučavala struktura i funkcija delova DNK različitih vrsta. Koristeći modele od hartije imaćete prilike da DNK umnožavate, seckate i lepite kako biste napravili svoje sopstvene genetički inženjerisane molekule.