29 Sep 2018

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE  - 13. Evropska noć istraživača: Petak u znaku najboljeg naučnog provoda

Najveća naučna avantura u Evropi, 13. Evropska noć istraživača otvorena je svečano u petak, 28. septembra, donoseći u gradove širom Srbije brojne izazove i druženja sa naučnicima koji su uspešno svoj važan istraživački posao približili radoznalcima svih uzrasta.

Beograd, 29. septembar

Trinaesta Evropska noć istraživača, koja se održava pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, na kratko je uspela naukom da ujedini celu zemlju, pokazujući kako za talentovane naučnike ne postoje nemogući izazovi. 

U Beogradu je naučna zabava održana na čak 16 lokacija, a sve je otpočelo svečanim otvaranjem u Francuskom institutu, nakon čega su se posetioci prošetali kroz Evropsko ćoše i upoznali naučnike čiji su projekti finansirani od strane Evropske unije. Brojni mališani upustili su se u lov na blago, koji ih je uz pažljivo rešavanje naučnih izazova vodio kroz nekoliko institucija. Njihovi stariji drugari otkrivali su tajne antičkih mozaika i istraživali život u Lepenskom viru. Zaljubljenici u fotografiju mogli su da istraže beogradsku prošlost uz pomoć UV svetlosti, budući izumitelji raspitivali su se kako da zaštite svoje patente, a oni najradoznaliji bili su u prilici da zavire u privatni svet naučnika. Veselo je bilo i u Nišu gde je naučno druženje proteklo u znaku obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa! Balkofonija je privukla ljubitelje muzike, odvažni su se fizikom borili protiv jutjuba, šetalo se tragom zaboravljenih biljaka i učilo kako dragim predmetima povratiti stari sjaj. Najmlađi posetioci upoznali su se sa periodima života koje su Stevan Sremac i Branislav Miljković proveli u Nišu i saznali kako se digitalizuje po mnogo čemu jedinstvena zbirka Logora na Crvenom krstu.

Moda na despotovom dvoru, izučavanje zanimljivih lokalnih legendi i mitoloških bića, ali i brojni eksperimenti sa ferofluidima bili su glavne atrakcije istraživačke večeri u Smederevu. Prvi put Evropska noć istraživača održana je u Despotovcu gde su posetioci, između ostalog, mogli da učestvuju i u trci za „Veliku nagradu Isaka Njutna“. U Novom Pazaru su dodeljene nagrade za najbolju fotografiju kulturno-istorijskih spomenika tog kraja, a Kruševac se posvetio istraživanju Jastrepca, njegovih endemičnih vrsta, ali i lekovitog bilja koje se tradicionalno koristilo u narodnoj medicini tog kraja.

Leskovčani su istraživali tradicionalno poselo, ali i raskošnu gastronomsku prošlost svog kraja, Čačani su posebnu pažnju posvetili nadaleko čuvenim krajputašima, a posetioci manifestacije u Jagodini zabavili su se praveći fosile od glinamola, ugledajući se na prave paleontologe.

Kao važan ovogodišnji iskorak u odnosu na prethodne manifestacije, Evropska noć istraživača ove godine održaće se i u subotu, 29. septembra, kada naučni program očekuje posetioce u sledećim gradovima: Beograd, Ub, Užice, Smederevo, Negotin, Zaječar, Knjaževac, Kruševac, Trstenik, Despotovac, Ćuprija, Svilajnac i Jagodina. Subotnje popodne, od 16 do 20 časova, biće ispunjeno najrazličitijim naučnim izazovima u kojima će posetioci moći da oprobaju i kroz koje će moći da sami otkriju kako je to nauka unapredila naše živote do sada i kako se važna naučna krića primenjuju u svakodnevnom životu. Program u Beogradu, osmišljen kao velika naučna avantura uz biološke, medicinske ali i detektivske misterije, ove subote odvijaće se na čak šest lokacija: Kuća legata, Institut Servantes, Galerija Muzeja nauke i tehnike, Fakultet za fizičku hemiju, Zavod za intelektualnu svojinu, Institut za meteorologiju, Pedagoški muzej, autobuska linija EKO1.

Svi sadržaje i ove, kao i prve večeri, besplatni su za sve posetioce!

Evropska Noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja ove godine realizovana su kroz tri projekta u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Ub, Užice, Svilajnac, Ćuprija, Jagodina, Smederevo, Ranovac, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Knjaževac, Despotovac, Kruševac, Trstenik, Negotin, Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Šabac, Bečej, Zaječar.

Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.

Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.