29 Sep 2018

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE  - Evropska noć istraživača u Srbiji zabeležila rekordnu posetu!

Trinaestu Evropsku noć istraživača, koja je ovog petka i subote održana u dvadeset šest gradova širom Srbije, obeležilo je veliko naučno druženje koje je samo u Beogradu privuklo 30.000 posetilaca svih uzrasta!

Beograd, 29. septembar

Prvi put ove godine Evropska noć istraživača odvijala se u pojedinim gradovima tokom dve večeri, a mali i veliki ljubitelji nauke bili su u prilici da kroz brojne sadržaje upoznaju srpske naučnike i njihove odvažne istraživačke zadatke, kao i da uz niz eksperimenata sami preispitaju značaj nauke u svakodnevnom životu.

Prema procenama organizatora Beograd je ove godine zabeležio rekordnu posetu u Evropskoj noći istraživača. Tokom dve večeri naučnoj avanturi na čak šesnaest gradskih lokacija pridružilo se 30.000 posetilaca! Niš je ljubav prema nauci dokazao privlačeći izvanrednih 8.000 posetilaca tokom druženja u petak veče, dok je u Pomoravlju, sa sadržajima u Jagodini, Ćupriji, Svilajncu i Despotovcu zabeleženo 4.500, a u Inđiji 1.500 poseta! Uzbudljivo je bilo i u Leskovcu, Novom Pazaru, Čačku i Smederevu, kao i u ostalim gradovima u kojima su poslednji septembarski vikend obeležile istraživačka znatiželja i radost.

Baš kao i prethodnih godina, svi sadržaji u okviru Evropske noći istraživača bili su i ovog puta besplatni za sve posetioce.

Evropska Noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja ove godine realizovana su kroz tri projekta u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Ub, Užice, Svilajnac, Ćuprija, Jagodina, Smederevo, Ranovac, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Knjaževac, Despotovac, Kruševac, Trstenik, Negotin, Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Šabac, Bečej, Zaječar.

Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.

Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.