03 Oct 2019

U VOJVODINI U NOĆI ISTRAŽIVAČA 35 HILJADA POSETILACA

Ovogodišnja, jubilarna naučna žurka u šest vojvođanskih gradova: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Kanjiža i u pridruženom gradu Šapcu, u okviru ReConNeCt projekta, okupila je više od 35 hiljada posetilaca. Zajedno sa oko 400 gradova u Evropi, uz mnogo zanimiljivih ekperimenata, radionica za decu i upoznavanja sa naučnicima Novosadskog Univerziteta, posetioci su na jednu noć uspeli da se povežu sa naukom i saznaju u kojoj meri je ona deo našeg svakodnevnog života.

Tema jubilarne Noći istraživača 2019 bila je ReConNeCt – nauka koja nas globalno povezuje. Deseta noć u Novom Sadu održana je na dve lokacije, u TC “Big” sa glavnim programom, dok je drugi deo bio realizovan u KS “Svilara”. I dok su jedni uživali u ekperimentima interdisciplinarnih grupa novosadskih naučnika, drugi su saznali više o značaju vakcinisanja, degustirali specifična jela Vojvodine, učestvovali u naučnom kvizu, odnosno đuskali uz bend „Justin Case“.   

 

Osim povezivanja sa naukom na jednu noć, tokom septembra u Novom Sadu organizovano je više aktivnosti: Šetnja do Meseca, rock koncert “Kulturnog skloništa” kao i promocija jedinstvene knjige “Mali ekperimenti sa veliku decu”.

 

Svim posetiocima 14. Evropske noći istraživača i jubilarne, desete, u Novom Sadu hvala na poseti. Vidimo se i sledeće godine poslednjeg petka u septembru !