03 Oct 2018

U Vojvodini u Noći istraživača preko 35 hiljada posetilaca

13. po redu evropska i 9. Noć istraživača u Srbiji, održana je 28. septembra u 26 gradova širom Srbije gde je samo u Novom Sadu prisustvovalo vise od 20 hiljada posetilaca.

Novi Sad 2. oktobar 2018.

Ovogodišnja 13. po redu evropska Noć istraživača je u organizaciji ReConNeCt projekta je u 7 gradova širom Srbije okupila  više od 35 hiljada posetilaca koji su uz brojne eksperimente, interdisciplinarne radionice i druženja sa istraživačima uspeli da se povežu sa naukom, i da saznaju kako veze funkcionišu u prirodi i kako utiču na naše živote. U ovoj velikoj naučnoj žurci je u Novom Sadu uživalo preko 20 hiljada posetilaca na dve lokacije, u Subotici preko 9 hiljada, u Zrenjaninu preko 5000 hiljada, u Inđiji preko 2 hiljade i u Šapcu, Kikindi i Kanjiži više od  više od 1 hiljade posetilaca.

Tema devete po redu u Srbiji manifestacije Noći istraživača bila je ReConNeCt – povezivanje. Glavni program u Novom Sadu odvijao se u tržnom centru „BIG“, dok je drugi deo bio realizovan u KC „Lab“.  Osim radionica, posetioci su na tradicionalnoj „Kafi sa naučnicima“ razgovarali sa članovima novosadskih interdisciplinarnih istraživačkih grupa o nekim problemima u nauci.

U godini koja je proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa u Kulturnom centru “Lab” posetioci su u Noći istraživača uživali u degustaciji “Novih ukusa naše prošlosti” i upoznali se sa razvojem i očuvanjem kuhinja evropskog tla kao kulturnog nematerijalnog blaga.

Takođe, u saradnji sa Muzejom Vojvodine i Zavodom za zaštitu spomenika kulture deveta novosadska Noć istraživača priredila je još dva događaja pred početak najveće evropske naučne žurke. Kroz muzejsku turu mnogobrojni posetioci upoznali su se sa istorijskim i kulturnim nasleđem Vojvodine: od praistorije do novijeg doba, dok je naučna tura kroz Novi Sad povezala znatiželjne oko saznanja o znamenitim Novosađanima i Novosađankama i zgradama u kojima su živeli.

Na tribini ,,Efekti društvenih mreža: status – it's complicated", najavnom događaju “Evropske noći istraživača”, koja je okupila veliki broj posetilaca, diskutovalo se o pozitivnim i negativnim pojavama koje su socijalne mreže unele u naše živote.  

Svim posetiocima 13. Evropske noći istraživača i 9. po redu u Novom Sadu hvala na poseti i ukazanom poverenju. Nadamo se da se vidimo i sledeće jubilarne godine “Evropske noći istraživača” u Novom Sadu.