25 Sep 2018

U susret Evropskoj noći istraživača

Odbrojavamo dane do prave poslastice, koja nas čeka u petak.  Kao uvod u devetu po redu Evropsku noć istraživača tokom čitave nedelje građani u 13 gradova širom Srbije imaće priliku da učestvuju u bogatom naučnom programu. Eksperimenti, predavanja, radionice, tribune i brojna druga dešavanja čekaće vas iza svakog ćoška sve do petka. U utorak, 25.septembra , istražujemo kulturno nasleđe naše zemlje.

U Čačku vas očekuje predavanje: "Arhitektonsko nasleđe" sa početkom u 19 časova, gde ćete bliže moći da se upoznate sa arhitektonskim nasleđem Čačka. Arhitektonsko nasleđe grada nije dovoljno očuvano I zaštićeno. Nestajanjem dragocenih objekata prekinut je istorijski niz koji je predočavao karakter grada. Ono što je preostalo treba sačuvati I zaštititi I u buduću koncepciju grada uklapati nove metode I postojeće sadržaje.
Kragujevac! Zavod za zaštititu spomenika I Naučni klub  CSU Kragujevac vam za danas spremaju obilazak muzeja i program na otvorenom  za učesnike u kompleksu Vojno tehničkog zavoda (Knežev arsenal). U toku trajanja obilaska i programa, učesnici će imati mogućnost da fotografišu, a potom, i pošalju nam fotografiju po svom izboru, na temu Industrijskog nasleđa. Najbolje fotografije će biti nagrađene, a dodela nagrada je planirana za najluđi petak, 28.09.
Knjaževac vas poziva na izložbu: "Foto Safari - dobra i loša zemlja 2018." Prikazivanje umetničkih fotografija učenicima osnovnih i srednjih škola i građanstvu koje bliže opisuju prirodne vrednosti i devastirane oblasti Opštine Bor. Dođite i zavirite u neki drugi svet zajedno sa društvom mladih istraživača Bora.
A u Leskovcu, prava naučna avantura - izlet do arheološkog nalazišta Caričin grad! Za deca uzrasta od 5 do 11 godina biće organizovan izlet do arheološkog lokaliteta Caričin grad, gde će imati priliku da se u autentičnom ambijentu grada, prateći mapu Caričinog grada i kroz razgovor sa kustosima upoznaju sa nekadašnjim izgledom grada, načinom stanovanja, života ali i istorijskim i kulturnim značenjem svetski poznatog arheološkog lokaliteta.
Ranovac kaže “Fudbal I diktatura”! Nemojte misliti da vam treba veliko predznanje da biste učestvovali u ovoj radionici.  Dragan Milošević, nastavnik istorije, uvešće vas lagano u priču o sportskom životu u periodu od 1918. do 1930, naročito o poznatom slučaju i problemima koji su se javili u vezi sa Jugoslovenskim nacionalnim timom na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu, u Urugvaju. Кritička analiza istorijskih izvora o učešću jugoslovenskog tima na Prvom svetskom fudbalskom prvenstvu, istraživanje problema u odnosima između nacija u Кraljevini Jugolaviji. Proširenje znanja o lokalnoj i svetskoj istoriji sporta. Upoznavanje sa zabavnom stranom istorije i podsticanje interesa za istorijsku nauku. Naglašavanje multiperspektivnosti i kritičkog pristupa u istorijskoj nauci.
"Potraga za blagom"! Smederevo! Budi pravi mali naučnik: arheolog, istražitelj, pisac i analitičar. Radionica će obuhvatiti niz aktivnosti: prezentaciju arheologije kao nauke, zadataka koje obavlјa arheolog i kratkog filma o arheološkim istraživanjima. Rešavanje zadataka po grupama – pronalaženje eksponata, analiza eksponata, popunjavanje arheoloških kartona, konzervacija eksponata, pisanje legendi. Prezentovanje eksponata i stečenih saznanja.  
Postavka narodnog muzeja u Šapcu – “Srpski Stounhendž” ! Izložba Srpski Stounhendž – arheološko otkriće u Pocerini. Uspešna saradnja Biblioteke šabačke i Narodnog muzeja u Šapcu, koja je započeta 2010. godine priređivanjem samostalnih izložbi laureata Nagrade Igor Belohlavek, rezultirala je stvaranjem interesantne Edicije Muzej u Biblioteci koja je prvi put realizovana 2016. godine. Ove godine će postavka biti u znaku izuzetno značajnog arheološkog otkrića u Desiću – objekta koji potiče iz bakarnog doba. Prva arheološka istraživanja u selu Desiću vršena su 1967. godine.

Mi smo izdvojili delić atmosfere koja te čeka , a za vise informacija istraži naš sajt: nocistrazivaca.rs!