Sladoled sa naučnicima

Ne propustite jedinstvenu priliku da upoznate naše naučnike i u opuštenoj atmosferi, uz sladoled, porazgovarate s njima o nekim cool temama koje su ponudili za razgovor i pitate sve što ste oduvek želeli da znate.

Sladoled sa naučnicima održaće se u kafiću The Pub tržnog centra BIG od 19 do 20h.

NAUČNICI KOJI ĆE SE SA VAMA DRUŽITI:

123


Prof. dr Branislav Borovac

Prof. dr Branislav Borovac

Fakultet tehničkih nauka, Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju

Robotika

Branislav Borovac je rođen 1951. u Leskovcu, usput, dok mu je otac (vojno lice) u tom gradu službovao. Posle se preselio u Novi Sad, zatim u Šibenik, pa u Split. Potom se ponovo vraća u Novi Sad u kome živi od 1963. godine. 1982. je magistrirao je na Mašinskom fakultetu, a doktorirao 1986. godine na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Oba puta mu je mentor bio prof. Miomir Vukobratović. Po doktoriranju je 1987. godine izabran za docenta iz oblasti konstruisanja. Za oblast robotike je na Fakultetu tehničkih nauka 1988. godine izabran za docenta, 1993. godine za vanrednog, a 1998. godine za redovonog profesora. Koautor je dve naučne monografije (izdavača Springer-Verlag i CRC Press), više poglavlja u monografijama i preko 70 naučnih radova. Njegovi radovi citirani su preko 3000 puta. Bio je gostujući profesor Univerziteta u Versaju, Francuska (2009) i Univerzitet Princ od Songkla u Hat Jai, Tajland (2012-2015). Od 2010. godine je pomoćnik urednika časopisa International Journal of Humanoid Robotics.

Naučne oblasti kojima su bavi su, sinteza i upravljanje dvonožnim hodom, humanoidna robotika, modeliranje i i sinteza upravljanja robotima, industrijska robotika, senzori i njihova primena (posebno korišćenje taktilnih senzora u kontaktnim i montažnim zadacima), mehatronika, konstrukcija proizvoda.

Na sladoledu sa prof. Borovcem možete razgovarati o tome gde je danas naša robotika u odnosu na svetsku, u kojim sve pravcima se razvija robotika i mogu li roboti zameniti čoveka?


Prof. dr Miloš Stojaković

Prof. dr Miloš Stojaković

Departman za matematiku i informatiku, Prirodno-matematički fakultet

Teorijska informatika

Upoznajte Miloša, našeg COOL naučnika!

Miloš je rođeni Novosađanin, diplomirao je 1999. godine na dva smera na PMFu u Novom Sadu − na matematici i na informatici, i dobio nagradu za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu. Doktorirao je na ETHu u Cirihu 2005. godine, nakon čega se vratio u rodni grad. Dobio je nagradu Dr Zoran Đinđić za najboljeg mladog naučnika na teritoriji Vojvodine 2008. godine. Miloš je redovni profesor, autor je ili koautor na 23 naučna rada sa SCI liste. Takođe, saradnik je Istraživačke stanice Petnica. Pored nauke, Miloš se bavi sportom i to ne samo jednim – tu su tenis, basket, badminton, fudbal, trčanje, mountain biking, skijanje, skvoš i ultimate frisbee. Osnivač je novosadskog Ultimate frisbee Kluba Air Đewrek, koji je aktuelni prvak Srbije. Od 2011. godine svira perkusije i nastupa sa novosadskom školom sambe Sambansa. Kreirao je i održava FB stranicu Stare fotografije Novog Sada koja ima preko 39000 pratilaca, a i sam se amaterski bavi fotografijom. Uživa u putovanjima i do sada je obišao preko 50 zemalja sveta iz kojih obično donese neki interesantan recept za novo jelo ili egzotičan začin, jer voli i da kuva.

Na sladoledu sa Milošem možete razgovarati o primeni algoritama u životu i programiranju, o tome kako izgraditi karijeru i o samba perkusijama.


Dr Malcolm Watson

Dr Malcolm Watson

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematički fakultet
Hemija životne sredine

Upoznajte Malkoma, našeg COOL naučnika!

Malcolm Alexander Watson је rođen 1979. godine u Newcastle Upon Tyne, UK. Živi u Novom Sadu. Završio je hemiju na Univerzitetu u Edinburghu. u Srbiju se doselio 2005. godine i zaposlio na PMFu, na Katedri za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine. Autor je i koautor 16 radova u međunarodnim časopisima. Pored maternjeg engleskog jezika, govori i srpski i nemački jezik. Malcolm je fantastičan − zna da radi na svakom mogućem aparatu, uvek je spreman da pomogne i to uz osmeh. Ali da bi ste malo bolje razumeli šta jedan Škot radi u Srbiji vratićemo se par godina unazad – studirao je u Edinburghu, a zatim je, u cilju usavršavanja, proveo godinu dana u Kaiserslauternu u Nemačkoj, gde je upozno jednu Anu iz Novog Sada, sa kojom dolazi u Srbiju. Pored nauke, Malcolm se bavi žongliranjem (oko 5 loptica istovremeno), svira afrički bubanj i baca frizbi. Takođe, svira gitaru i član je PMF benda Vis IZOMERI, a trenutno uči i klavir. Fasciniran je japanskom kulturom, kinematografijom i načinom života. Malcolm je nepokolebljivi vegetarijanac (uprkos dugogodišnjem boravku u Srbiji?!). Govori više stranih jezika, ali najdraže mu je da psuje na srpskom :). Naravno, oženjen je Anom i tata je dve devojčice, Fione i Tamare

Na sladoledu sa Malkomom možete razgovarati o žongliranju, kvalitetu pijaće vode, i rizicima za životnu sredinu.


Prof. dr Milan Sečujski

Prof. dr Milan Sečujski

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije; Laboratorija za akustiku i govorne tehnologije, Fakultet tehničkih nauka
Telekomunikacije i obrada signala (Elektrotehnika i računarstvo)

Upoznajte Milana, našeg COOL naučnika!

Rođen 1975. godine u Novom Sadu, diplomirao 1999. na Fakultetu tehničkih nauka, gde je i doktorirao deset godina kasnije. Danas je vanredni profesor. Autor je više od sto naučnih radova. Njegov rad je doveo do sintetizatora govora na srpskom jeziku, koji se, između ostalog, koristi i kao zvanično pomagalo u radu slepih osoba na računaru. Jedan je od osnivača novosadskog preduzeća AlfaNum, koje se bavi razvojem govornih tehnologija na srpskom, ali i drugim jezicima. Oženjen, tata jednog dečaka. U slobodno vreme se bavi enigmatikom i jedan je od vodećih autora rebusa na ovim prostorima. Ima redovnu enigmatsku rubriku u zagrebačkom listu Kviskoteka. Svoje znanje i enigmatsku veštinu potvrdio je kao pobednik prvog serijala kviza Mozgalice na TV Pink 2006. godine. Dugi niz godina sastavljao je muzičke aranžmane za vokalni ansambl Ljube, a i sam je bio član nekoliko horova. Veliki je ljubitelj detektivske literature, a sa engleskog je preveo sedam detektivskih romana i zbirki priča Agate Kristi. Svira klavir, bavi se sportom, a pre svega voli da provodi vreme u krugu svoje porodice.

Na sladoledu sa Milanom možete razgovarati o govornoj komunikaciji čovek-mašina, o jezičkim tehnologijama i o enigmatici (rebusima posebno).


Docent dr Ana Pilipović

Docent dr Ana Pilipović

Katedra za Farmaciju, Medicinski fakultet
Farmacija

Ana Pilipović rođena je u Novom Sadu 1981. godine gde se i školovala, diplomirala i doktorirala Farmaciju na Medicinskom fakultetu. Docent je i predaje Organsku hemiju. Bavi se proučavanjem žučnih kiselina koje, kao amfifilni molekuli, pokazuju sposobnost autoasocijacije i specifične osobine, što utiče na njihovu interesantnu biološku i fiziološku aktivnost. Želja joj je da pronađe njihovu konkretnu primenu u farmaciji. Ana voli i da radi sa studentima, da se stalno usavršava, sasvim prirodno je kul, a da se u tome uopšte ne trudi i voli sasvim obične stvari, da se druži i da putuje.

Na sladoledu sa Anom možete razgovarati o tome kako se lečimo ledom, da li se stvarno prehladimo od sladoleda i o homeopatiji.


Prof. dr Olivera Klisurić

Prof. dr Olivera Klisurić

Departman za fiziku, Prirodno-matematički fakultet
Fizika

Olivera Klisurić (r. Marković) je rođena 18. januara 1973. godine. Osnovnu školu “Jovan Popović” i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” završila je u Novom Sadu. Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu upisala je školske 1994/95. godine. Studije je završila 2000. godine sa prosečnom ocenom 9,73. Doktorske studije završila 2007. godine. Tema doktorske disertacije su bila kristalografska istraživanja biološki aktivnih molekula, uglavnom steroida. Od tada se bavi kristalografijom koja je pored medicinske fizike ono što je najviše zanima. Obajvila je više od 30 radova u vodećim međunarodnim časopisima. Voli i bavi se modernim baletom, ali je nedavno otkrila da obožava boks. Ponosna je mama Mile i Marka.

Na sladoledu sa Oliverom možete razgovarati o kristalima i kristalografiji, o tome čime se bavi medicinska fizika i o studijama fizike na PMF-u u Novom Sadu.


MSc Iva Uzelac

MSc Iva Uzelac

Departman za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematički fakultet
Molekularna biologija

Upoznajte Ivu, našu COOL naučnicu!

Rođena je u Vršcu 1990. godine. Osnovnu školu završila je kao đak generacije. Osnovne studije biologije upisuje 2009. godine na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, diplomira 2013. godine sa prosečnom ocenom 9.92. Doktorand je i stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Iva se od svoje šeste godine aktivno bavi šahom i do sada je postigla brojne uspehe u toj disciplini. Bila je dva puta druga i dva puta treća na Prvenstvu Srbije i Crne Gore, a učestvovala je i na Svetskom prvenstvu za mlade u Španiji. Takođe, više puta je osvajala titulu šampiona Vojvodine u kadetskoj konkurenciji. Istovremeno, Iva je aktivna i kao šahovski sudija i kao šahovski novinar. Poseduje međunarodnu licencu Svetske šahovske organizacije (FIDE) kao nacionalni sudija, a od septembra prošle godine uređuje šahovsku rubriku u listu Dnevnik pod nazivom Dnevnikov šah četvrtkom.

Na sladoledu sa Ivom možete razgovarati o šahu, životu u dijapauzi, odnosno o tome kako insekti spavaju zimski san i o kul insektima, otpornim na hladnoću.


Doc. dr Dragana Ćorić

Doc. dr Dragana Ćorić

Pravni fakultet
Teorijsko-pravna, filozofsko-pravna oblast

Upoznajte Draganu, našu COOL naučnicu!

Majka, žena, profesorka, aktivistkinja udruženja Roditelj. Kada ne piše predloge promene zakona, piše pesme i motivacione priče. Na predavanjima citira Koelja, Gandalfa i Dostojevskog. Studentima ne dozvoljava da odustanu na ispitu. Ima plej-listu muzike pod nazivom “going nuts” − koristi je kada joj ističe rok za pisanje nekog naučnog rada. Sa ćerkom peva Podmoskovske večeri, vežba zadatke iz fizike i matematike i povremeno priča na stranim jezicima koje obe govore. Nikada ne odustaje. Voli plavu boju, jer je to boja neba, a nebo više i nije granica.

Na sladoledu sa Draganom možete razgovarati o aktivizmu u Srbiji, putu zakona i motivaciji studenata za rad i učenje.


Prof. dr Tatjana Kostić

Prof. dr Tatjana Kostić

Departman za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematički fakultet
Biologija – reproduktivna endokrinologija

Prof. Tatjana Kostić je prvo bila cool, a tek onda se zaposlila na PMFu, u Laboratoriji za Fiziologiju životinja i ostala cool. Danas je u Laboratoriji za reproduktivnu endokrinologiju i signaling i bavi se istraživanjima hronobiološkog aspekta reprodukcije. Boravila je na prestižnom americkom nacionalnom institutu National Institutes of Health, publikovala preko 40 radova na SCI listi. Naučna produkcija je svakako rezultat velikog rada i vanserijskih intelektualnih sposobnosti, ali i takozvanog x-faktora – Tanja je iskonski jednostavno i znatiželjno dete u zvanju redovnog profesora, šefa Katedre za fiziologiju životinja, čiji su svi saradnici uključujući i asistente jako cool, a koje se se zapravo igra u laboratoriji. Upravo to dete u laboratoriji je čini neobično mladom, neobično plemenitom i neobično harizmatičnom osobom. Tanja je bila član Nacionalnog streljačkog tima Jugoslavije i prvi obučeni jugoslovenski fitness instruktor, a iz kategorije ekstremnih sportova i ekstremnih ljubavi se bavi još i odgajanjem dva divna blizanca, Danila i Mateja. Tanja to radi na isti način kao i sve ostalo, zaljubljeno i plemenito.

Na sladoledu sa Tanjom možete razgovarati o tome kako ćelije mere vreme, kako usporiti reproduktivno starenje i u kakvoj su vezi stres, starenje i biološki časovnik.


MSc Elvira Đurđić, MODERATOR

MSc Elvira Đurđić, MODERATOR

Departman za fiziku, Prirodno-matematički fakultet

Elvira Đurđić je doktorand na Departmanu za fiziku i istovremeno saradnik u nastavi. Bavi se istraživanjima u oblasti nanomaterijala, njihovih fizičkih karakteristika i mogućih primena. Sa studentima se druži kroz eksperimentalne vežbe, a posebno je ispunjava druženje sa “malim naučnicima” na naučno-popularnim manifestacijama. Neki je se sigurno sećaju kao finaliste takmičenja Fame Lab 2011. godine, a neki kao jedne od domaćina emisije Naučni kafe koja se emitovala na RTSu tokom 2012. i 2013. godine. Sa gledaocima na YouTubeu je podelila svojih 100 razloga za nauku.