Krvne grupe i migracije

Misterija krvnih grupa je jedna od zagonetki koja se tiče gotovo svakog čoveka.

 Da li znate šta su krvne grupe i da li možemo dobiti od bilo koga ili donirati krv bilo kome…? Koje krvne grupe postoje i da li su migracije uticale na njihovu rasprostranjenost? Da li je na osnovu analize krvne grupe moguće napraviti pouzdan psihološki profil osobe?

Migracije kao pojava predstavljaju jedan od osnovih mehanizama kojima se vrši razmena gena između populacija iste vrste. Usled migracija može doći do promene učestalosti gena u populaciijama između kojih se vrši proces razmene genetičkog materijala i ovaj fenomen se naziva protok gena. Ovaj fenomen je uticao na nastanak i različitu rasprostranjenost različitih krvnih grupa kod ljudi. Do danas je u ljudskom rodu otkriveno više od 600 različitih krvnig grupa. Osnovne i najvaznije krvne grupe su ABO sistem krvnih grupa i RhD krvne grupe. Danas su uveliko zastupljeni različiti tipovi ishrane u zavisnosti od krvne grupe, kod u Japanu naučnici smatraju da možemo napraviti psihološki profil osobe na osnovu krvne grupe.

Posetioci će moći videti kartu na kojoj je prikazano kako su rasprostranjene krvne grupe u svetu i koliko je ta rasprostranjenost drugačija nego kod nas. Punoletni posetioci će moći da odrede koju krvnu grupu poseduju.

Učesnici-autori: Milena Aleksić

 

Učesnici

Milena Aleksić