Putevi širenja parazita ljudi

Tokom dugotrajne istorije ljudska vrsta je migrirala na sve strane sveta. Tokom tih putovanja zajedno sa ljudima „stopirale“ su i razne parazitske vrste životinja koje predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi. Ovi autostoperi nisu bili mnogo zahtevni po pitanju prostora, jer su uglavnom neprimetno nošeni unutar, kao i na telu čoveka. Takođe, i čovekovi pratioci natim putovanjima (psi, svinje, kokoške…) su imale veliku ulogu u „prevozu“ parazita.

Najveći ubica na svetu – malarija je preneta u Novi svet „prisilnom“ migracijom afričkih robova. Takođe, velikog udela u transport parazita imale su i razne vrste ptica, slepih miševa… Na primer, daleko poznata kućna stenica (Cimex lectularius) je preneta sa slepih miševa na čoveka za vreme njegovog boravka u pećinama.

Posetioci će imati priliku da pogledaju mikroskopske preparate nekih krvnih parazita, kao što su uzročnici malarije i bolesti spavanja kao i neke parazite crevnog sistema. Biće organizovana i video prezentacija migratornih puteva nekih parazita, kao i njihovi razvojni ciklusi.

Učesnici-autori: Marijana Ilić Milošević

Učesnici

Marijana Ilić Milošević