Ti, gost u rimskoj vili

Taj dan je za dekuriona Publija Elija Maksima (P. Ael. Maximus), bivšeg odbornika i njegovu vernu i poslušnu ženu, Aureliju Marcianu (Aurel. Maracina) otpočeo sa prvim petlovima, kao i svaki drugi. Gospodar je jutarnju toaletu obavio u žurbi-namako je na sebe lanenu tuniku bez rukava i obuo sandale. Radovao se kasnijem brijanju i kupanju u termama- sada je samo vodom prsnuo lice i požurio da obiđe imanje.

Domaćica se probudila u sopstvenoj sobi. Njoj je ipak trebalo više vremena da odeću u kojoj je spavala- tkaninu oko bokova i grudnjak, zameni dnevnom haljinom, da namesti frizuru i našminka se.

Uzbuđeni su zbog naše posete! Ipak smo im prvi put u kući, hteli bi da nas provedu kroz imanje, da nam pokažu dom. Tek su postavili nove mozaike i osvežili zidne slike. Pripremili su i poseban obrok u našu čast, pozvali prijatelje da nam se pridruže. Valjda Publije Elije Vikor (P. Ael. Vicori) neće opet preterati sa pićem!

Istražimo zajedno rimsku vilu i saznajmo kako je izgledao svakodnevni život ljudi koji su tokom antičkog perioda nastanjavali ove krajeve. učestvuj u kvizu i fotografiši se u rimskoj togi. Vidimo se u naučnom kamionu!

Autor postavke: Aleksandra Mirić

Učesnici

Aleksandra Mirić