Centar za digitalni dizajn

Institucija: Katedra za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi, Departman za arhitekturu, Fakultet tehničkih nauka
Vrsta programa: HOT istraživačka grupa


Da li je nauka važna u oblasti arhitekture? Arhitektura je oblast koja dugo postoji, ali se i dalje intenzivno menja i prilagođava. Eksplozivan razvoj digitalnih tehnologija i industijskih tehnika i alata utiče i na oblast arhitekture i dizajna.
Kada je potrebno izvesti objekat, fasadu ili deo enterija koji ima neuobičajn oblik, stvoriti prostor koji izgleda drugačije od do sada viđenih, kada je potrebno optimizovati količinu utrošenog materijala, težinu konstrukcije, optimizovati oblik tako da on odgovara uticajima okoline kao što su osunčanost ili vetar, kreirati fasadu koja se menja i prilagođava u zavisnosti od zvuka, svetla ili vlage, kada je potrebno planirati urbani prostor prilagođen kretanju i potrebama raznih socijalnih grupa ili klimatskim uticajima, neophodno je poznavati, koristiti i razvijati najnovije tehnologije i naučne pristupe.
Cilj Centra za digitalni dizajn je upravo usvajanje i kreiranje novih arhitektonskih rešenja i naučnih rezultata u oblasti robotike u arhitekturi, arhtektonske geomerije, digitalne fabrikacije i produkcije, adaptivne arhitekture, naprednog 3D modelovanja i simulacija performansi okruženja ili materijala i drugim srodnim oblastima. 
Ovu istraživačku grupu čine Vesna Stojaković (van.prof, rukovodilac centra), Bojan Tepavčević (van.prof.), Ivana Bajšanski (docent), Marko Jovanović (asistent), Dejan Mitov (asistent), Marko Vučić (saradnik), Mirko Raković (docent), Jovica Tasevski (asistent) i Predrag Šiđanin (red.prof.).