Književnost i jezik u 21. veku

Niška tvrđava, ul. Đuke Dinić
Vreme odžavanja: - 17-22h
Mesto održavanja: Niš


Savremeno doba donelo je mnoge promene koje su se odrazile kako na način čitanja književnih tekstova, tako i na učenje i usvajanje stranih jezika. Zato će  istraživači Filozofskog fakulteta za ovu priliku predstaviti razultate proučavanja savremenog mladog čitaoca; baviće se analizom čitaočevog shvatanja i tumačenja tekstova univerzalne umetničke vrednosti, te otkrivanjem načina na koje on prepoznaje estetske kao primarne funkcije književnih dela. Stojeći čvrsto na stanovištu da je teza o sve manjem broju čitalaca danas lako oboriva, a imajući u vidu i to da je svaki čitalac istovremeno i tvorac književnog teksta, proučavaoci književnosti pronalaze put ka stvaralačkom i produktivnom čitanju umetnički vrednih dela. Drugi deo istraživanja koji će biti predstavljen u okviru Noći istraživača odnosi se na primenu savremenih tehnologija u procesu učenja srpskog jezika kao stranog. Reč je o aplikaciji prilagođenoj mobilnim telefonima i računarima pomoću koje se strancima pruža mogućnost učenja srpskog jezika na lakši, zabavniji, efikasniji način.

Kroz interaktivne radionice istraživački tim će ponuditi odgovore na neka zanimljiva pitanja, poput sledećih: Kako u svesti čitaoca nastaje književni tekst? Šta razlikuje umetnički od neumetničkih književnih tekstova? Koliko običan čitalac ima odnegovan književni ukus? Šta, osim reči, u poeziji nosi značenje? Zašto mladi teže čitaju neke književne klasike, a šta je to što privlači savremenog mladog čitaoca? Na koji način se na Filozofskom fakultetu u Nišu spajaju nacionalna filologija i informaciono-komunikacione tehnologije? Koliko je uspešna metoda učenja stranog jezika putem e-aplikacije? Koje je prosečno vreme potrebno strancu za savladavanje osnovnog nivoa znanja srpskog jezika? Zašto je važno da nastavnik srpskog jezika i književnosti bude autor ovakvog elektronskog interaktivnog udžbenika?

Ove godine gosti filološkog kutka biće stranci koji će pokazati koliko su uspešno savladali srpski jezik metodom primenjenom u aplikaciji, kao i trupa Književna boemija – studenti Srbistike, zaljubljenici u čitanje i kazivanje poezije.

Učesnici

Jelena S. Mladenović
Jelena V. Jovanović
Aleksаndаr Novаković