Niš u XVIII veku

Niška tvrđava, ul. Đuke Dinić
Vreme odžavanja: - 17-22h
Mesto održavanja: Niš


U trenutku izbijanja austro-turskog rata (1737-1739) Niš je bio turska pogranična tvrđava i prvi bedem odbrane od Austrije. Na početku rata austrijska vojska je uz pomoć Srpske Narodne milicije osvojila Niš, ali su ga Turci ubrzo povratili. U toku priprema za rat, Austrijski Ratni savet je izradio mape niške tvrđave sa podgrađem i okolinom u cilju efikasne opsade i brzog zauzeća tvrđave. Najbolji prikaz Niša predočen je na mapama iz 1737. godine koje se nalaze u Austrijskom državnom arhivu – Ratnom arhivu u Beču i koje će biti prezentovane u okviru projekta Past means Future. Osim strateškog i vojnog značaja, Niš je bio važno trgovačko čvorište na putu od severa ka Sofiji, Istanbulu i Solunu.

Pod austrijskom vlašću je ostao kratko vreme, a od Beogradskog mira 18. septembra 1739. godine Niš postaje sastavni deo Beogradskog pašaluka.

Niška tvrđava je u ovom obliku (današnje zidine) rekonstruisana u toku druge i treće decenije 18. veka prema nacrtu osmanskih inžinjera.

 

-          Prezentacija mapa Niša iz 1737. godine (skenirane iz fonda Austrijskog državnog arhiva – Ratnog arhiva u Beču)

-          Prezentacija bakrotiska: Niš 1737. godine (Istorijski arhiv u Nišu)

-          Grafičko i opisno tumačenje mapa

-          Prezentacija istorijskih činjenica o Nišu i Srbiji u XVIII veku

-          Interaktivne prezentacije/asocijacije o kulturno-istorijskom nasleđu Niša (za posetioce, nagrade za tačne odgovore)

Učesnici

Miloš Đorđević
Danica Dobrosavljević