"Priča o slobodi", projekcija filma / "Logor i bubanj - zaboravljene poruke slobode"

Digitalni muzej, Niška tvrđava
Vreme odžavanja: - 17-22h
Mesto održavanja: Niš


U Nišu su tokom II Svetskog rata, zimi i leti, po vejavici i suncu, iz obližnjeg logora smrti, na brdo Bubanj dovođeni i tu streljani, partizani, komunisti, saboteri, oni koji su ubijani radi odmazde ili označavani nižom rasom. Gotovo celokupna jevrejska zajednica Niša, nestala je na ovom mestu. Prošlo je više od pola veka od dana inauguracije spomenika podignutog na stratištu. „Tri pesnice“ sa Bubnja, koje simbolišu slobodu i prkos.

Ako niste znali:

- Da je potraga za odgovarajućim spomenikom kojim bi se obeležilo stratište trajala više od decenije i da su pesnice proglašene pobedničkim rešenjem posle 2 poništena konkursa...
- Da je umesto pesnica na Bubnju mogao da stoji 15 m visoka skulptura napaćene srpske žene. Ili reljef sa predstavom borbe. Ili muzej.

- Da su pesnice šuplje, zidova debelih 30-40cm...

- Da su u građenju učestvovala isključivo niška preduzeća i lokalne zanatlije...


Pridružite nam se u Noći istraživača u razgovoru o Bubnju, pogledajte dokumentarni film o Bubnju nastao u produkciji Medija i reform centra Niš. O memorijalnom parku Bubanj ali i uzbudljivoj avanturi pripreme dokumentarnog filma o nasleđu možete razgovarati sa rediteljem Vladimirom Đorđevićem i istraživačem dr Aleksandrom Mirić.

 

17.00 – 17.45 projekcija dokumentarnog filma "Priča o slobodi"

17.50 – 18.30 razgovor sa autorima

18.40 – 19.30 (projekcija)

19.30 – 20.10 (razgovor)

20.40 – 21.30 (projekcija) i

21.30 – 22.00 (razgovor)

Učesnici

Vladimir Đorđević
Aleksandra Mirić