Riznica sa velikih dubina

Niška tvrđava, ul. Đuke Dinić
Vreme odžavanja: - 17-22h
Mesto održavanja: Niš


Kaže se: “Kao riba u vodi...” za nekog ko se dobro snalazi u svojoj sredini. Međutim, jako je bitno kakva si riba i u kakvoj vodi se nalaziš.

Ako si morska košljoriba: gutaš vodu i soli, gubiš vodu putem osmoze, izbacuješ soli putem aktivnog transporata preko škrga i produkuješ izotonični urin. Ako si slatkovodna košljoriba: ne piješ vodu uopšte, primaš vodu putem osmoze, uzimaš soli putem aktivnog transporta preko škrga i produkuješ hipotonični urin. Ako si morska, hrskavičava riba ne piješ vodu već je primaš putem osmoze preko škrga...Komplikovano!

A šta radiš ako uopšte nisi riba već ogromni sisar i živiš u vodi? Kakve su ti sve adaptacije za to potrebne? Šta si nasledio od svojih predaka a šta si od performansi usavršio?

Život je nastao u vodi a zatim su se neki organizmi osmelili da nastane kopno. Neki su se predomislili pa su se opet vratili u vodu. Mi kao ljudi ostadosmo na kopnu...ali ne baš svi. Dodjite da upoznate one koji su se osmelili u drugom pravcu-koji se sa uživanjem vraćaju pod vodu da vam objasne, pokažu kako doživljavaju svet ispod vode, da vidite deo riznice diverziteta vrsta koja je daleko bogatija od kopnenih ekosistema...

Zaronimo zajedno!

Učesnici

Svetlana Tošić
Milica Stojković Piperac
Ana Savić