Šta smo nasledili od roditelja...?

Niška tvrđava, ul. Đuke Dinić
Vreme odžavanja: - 17-22h
Mesto održavanja: Niš


U genetici pod nasleđivanjem podrazumevamo proces prenošenja nasledne informacije zapisane u genima sa roditelja na potomstvo. Geni jednog organizma daju potencijal za razvoj osobina, ali realizacija tog potencijala je posledica interakcije sa drugim genima i sredinom. Ponekad se dešava da dete ne nasledi potpuno fizički izgled od roditelja već od drugih krvnih srodnika, što je u stvari posledica zamršene i komplikovane igre gena koja započinje u trenutku začeća. Čiji će geni preovladati, kao i to na koga će dete ličiti, zavisi od brojnih genetskih predospozicija.

Nasledne informacije zapisane su u hromozomima tj DNK. Kariotip čoveka ima 2x23 hromozoma sa oko 25 000 gena. Deo DNK koji nosi nasledne informacije čini svega 2% ukupne dužine DNK. Iako ovaj procenat izgleda malo kombinacija gena ima bezbroj tako da je svaki čovek fascinantna i jedinstvena kombinacija gena, pomešana sa uticajem faktora sredine u kojoj odrasta.

U Noći istraživača, posetioci će moći da se upoznaju koji tipovi nasleđivanja postoje, kako se neke osobine nasleđuju, kao i da pokušaju da utvrde da li su neke od fizičkih osobina nasledili od majke ili oca.

Učesnici

Milena Aleksić