Diverzitet cvetova

Niš , Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za biologiju i ekologiju
27.11.2020.


Oduvek me je fascinirao taj čarobni svet biljaka, prepun različitih oblika i boja! Oblik i boja cvetova su karakteristike koje imaju ulogu da privuku oprašivače i time ostvare ulogu cveta u reprodukciji. U zavisnosti od načina oprašivanja u toku evolucije su se formirali različiti oblici i boje cvetova. 

Boja cvetova potiče od pigmenata koji se nalaze rastvoreni u ćelijskom soku biljaka. Neki osnovni pigmenti koji se mogu naći u cvetovima su antocijani i karotenoidi.  Antocijani  mogu da daju crvenu, roze, plavu i ljubičastu boju cvetovima dok su karotenoidi odgovorni za žutu i narandžastu boju. Poznato je da različiti polinatori preferiraju različite boje cvetova, tako ptice najviše oprašuju crvene cvetove, pčele -žute, leptirovi-plave, slepi miševi i moljci- bele cvetove. Oblik cvetova kao i njihova veličina su takođe od presudnog značaja za oprašivanje. Tako biljke koje oprašuje vetar imaju sitne cvetove vrlo često bez cvetnog omotača-perijanta (vrba, leska)  dok druge imitiraju izgled insekata (orhideje).

Posetioci Noći istraživača 2020. će imati prilike da se upoznaju sa različitim vrstama biljaka karakterističnih oblika i raznovrsnih boja cvetova.


__________________________
Želimo da čujemo vaše mišljenje i da se zahvalimo poklonom.

Saradnici

Danijela Nikolić