TeRRIFICA

EU ćoše - BG,EU ĆOŠAK 27.11.2020.


Hmmm, šta je to i da li ste se ranije susreli sa ovim fenomenom koji predstavlja posledicu urbanizacije? Sigurno da jeste! Svakog leta osetite ovo na svojoj koži kad god ste u gradu. Urbano (gradsko) ostrvo toplote nastaje zbog upijanja sunčeve energije od strane zgrada i betonskih površina, kao i zbog dodatne toplote proizvedene industrijom, saobraćajem, grejanjem i hlađenjem. Plus, u gradu nema dovoljno drveća, a ni vodenih površina koje bi temperaturu vazduha uravnotežile. Zato, skoro svi gradovi imaju višu temperaturu vazduha od svoje neposredne okoline.

Ovo sve zvuči poznato! Zato sad vi stupate u akciju - na našoj mapi označite gde vam je, u toku vrelih letnjih dana, prijatno, a gde neprijatno. Razmišljaćemo o mogućim rešenjima zajedno i upoznavati se sa evropskim projektom TeRRIFICA, čiji cilj je podsticanje, ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene. Adaptacija gradova na klimatske promene je u začetku i verovatno će trajati dugi niz godina.

Projekat TeRRIFICA (Territorial RRI fostering Innovative Climate Action) finansira Evropska komisija u okviru HOrizon 2020 programa -  824489
Više na terrifica.eu__________________________
Želimo da čujemo vaše mišljenje i da se zahvalimo poklonom.