Da li će hrana u budućnosti imati više nogu nego što bismo želeli?
Jeste li znali da su jestivi insekti u poslednjih deset godina jedna od popularnijih tema u industriji hrane? Zvuči neverovatno ali od 2017 do 2023 Evropska komisija je dozvolila za upotrebu u ljudskoj ishrani četiri vrste od koje dve pripadaju redu tvrdokrilaca a dve redu pravokrilaca. Osim ishrane ljudi, insekti pak se kao prirodna hrana više koriste kao alternativa tradicionalnim proteinskim hranivima u ishrani domaćih životinja. Živinarstvo i ribarstvo u Evropi doživelo je preporod od momenta kada su se u hranidbene smeše u nekom procentu „umešala“ i insekatska brašna.
Dođite i upoznajte se sa Tenebrio molitor i Hermetia ilucens potencijalnim zvezdama kulinarstva budućnosti!
__________________________
Želimo da čujemo vaše mišljenje i da se zahvalimo poklonom.
Saradnici: Marko Vukadinović, Maša Ivković, Miloš Petrović, Teodora Feher