Glukoza je ugljeni hidrat, saharid ili šećer koji nam služi kao najvažniji izvor energije. Glukoza je slatkog ukusa, a neophodna je za organizam jer se prilikom njene razgradnje u ćelijama, oslobađa velika količina energije koja je potrebna za mnoge životne funkcije.
Glukoza je najrasprostranjeniji monosaharid u prirodi, međutim samo kao oblik koji se zove dekstroza ili grožđani šećer. To ne znači da postoji samo u grožđu, već je prvi put otkrivena u grožđu pa je tako dobila ime.
Glukoza se nalazi i u drugom voću, povrću i medu. Molekuli složenijih ugljenih hidrata kao što su mlečni šećer – laktoza i konzumni šećer – saharoza sadrže glukozu u svom sastavu. Polisaharidi skrob i celuloza nastaju povezivanjem velikog broja molekula glukoze. Dakle, glukozu možemo naći i u mnogim drugim proizvodima koji uopšte nisu slatkog ukusa.
Pogledajte naše eksperimente i saznajte više o osobinma glukoze i ostalih proizvoda u čiji sastav ona ulazi!