28 Sep 2023

14. Noć istraživača

Program svečanog otvaranja 14. Evropske noći istraživača počinje sutra u 15 časova panelom u Velikoj sali Muzeja nauke i tehnike, nakon čega će uslediti i zvanična ceremonija, a potom obilazak postavki u muzeju i platou ispred muzeja.

Na panelu  „Nauka i inovacije - mogućnost za razvoj” učestvovaće prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens, prof. dr Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku i dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke. Moderator će biti Dobrivoje Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke. Pre početka panela, prisutni će biti u prilici da pogledaju kratki film „EU i Srbija – partneri u nauci i inovacijama“, gde će biti prikazani primeri dobre prakse.

Na ceremoniji svečanog otvaranja u 16 sati govoriće dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, NJ. E. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, i prof. dr Biljana Šljukić Paunković, profesorka na Fakultetu za fizičku hemiju, uz moderiranje Zorane Minčić iz PR tima Noći istraživača.

U 14. Noći istraživača Muzej nauke i tehnike biće pretvoren u pravi mali naučni sajam sa brojnim zanimljivim postavkama.

U Velikoj sali muzeja svoje programe predstaviće Centar za promociju nauke, Institut Biosens, Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku, bazirane prvenstveno na rezultatima ulaganja Evropske unije u Srbiji.

U ostalim salama i na platou muzeja posetioci će moći da vide i prezentacije Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Fakulteta za fizičku hemiju, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, Instituta za nuklearne nauke „Vinča”, Gimnazije Zaječar i Centra za zabavne nauke „MoleKul”.