Milán Mitic je rođen u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2008. godine na Departmanu za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, gde je i doktorirao pet godina kasnije. Tokom svojih osnovnih i postdiplomskih studija, pokazao je izuzetnu sklonost ka analitičkoj hemiji, što ga je usmerilo ka daljem istraživanju u ovoj oblasti. Nakon sticanja doktorata, zaposlio se kao docent na istom Fakultetu, gde je napredovao do zvanja redovnog profesora na Katedri za analitičku i fizičku hemiju. Pored pedagoškog rada, aktivno se bavi naučnoistraživačkim radom, sa posebnim fokusom na hemijsku analizu hrane i prehrambenih proizvoda. Njegova istraživanja obuhvataju razvoj i primenu naprednih analitičkih tehnika za detekciju i kvantifikaciju različitih sastojaka u hrani, sa ciljem poboljšanja kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda. Autor je brojnih naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima i učesnik je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim konferencijama.